Az eseményen Käbi Suvi, a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) észt elnöke, Gábor Richly, a Balassi Intézet igazgatója, Vincze Szalay-Bobrovinczky finnországi magyar nagykövet, valamint Sampsa Holoipainen a Sukukansojen Ystävät ry képviselője is köszöntő beszédet mondott. A három pályázót videó üzenetben Anna Easteden, finn-amerikai színésznő is üdvözölte Hollywoodból. 

A három pályázó balról-jobbra: Sippola,Kuhmo és a két népviseletbe öltözött hölgy, Vuokkiniemi

A nemzetközi zsűriben Käbi Suvi, a MAFUN elnöke, Annela Laaneots, a tavalyi Finnugor Kulturális Főváros, Obinitsa kommunikációs vezetője, Svetlana Kolchurina a MAFUN korábbi elnöke, Ari Burtstoff finnugor kutató, valamint Waliduda Dániel, Iszkaszentgyörgy projektkoordinátora és Lengyel Zsolt, a veszprémi Pannon Egyetem professor emeritusa kapott helyet.  

A zsűri
A rendezvényen Iszkaszentgyörgy, a jelenlegi Finnugor Kulturális Főváros is bemutatkozott, mely nagy, mintegy 16 fős delegációval képviseltette magát. A delegációban a jelenlegi finnugor nagykövet, Jani Korhonen is helyet kapott, de számtalan néptáncos és foltvarró is elutazott Helsinkibe Iszkaszentgyörgyről. A több mint 2 ezer főt számláló magyar település küldöttsége az észtországi testvértelepülésről, Köpuből látogatott el a finn fővárosba, hogy részt vegyen a 2017-es Finnugor Kulturális Főváros megválasztásában. 

Vuokkiniemi zsinórban az ötödik Finnugor Kulturális Főváros az udmurt Sztarije Bigi, a szetu Obinitsa, a magyar Iszkaszentgyörgy és Veszprém után. A karéliai falu pályázatának fő eleme a karéliai nyelv megőrzése volt, különös tekintettel a gyerekekre és a fiatalokra. A karéliai nyelv jelenleg veszélyeztetettnek számít, beszélőik száma Oroszországban 50 ezer, míg Finnországban mindössze 5 ezer. 2009 óta a karéliai nyelv kisebbségi nyelvként van nyilvántartva Finnországban. Oroszországban ugyanakkor egyelőre még nem ismerték el hivatalosan. 

A finnugor népek által lakott Észak-nyugati régióból eddig még egyetlen település sem tölthette be ezt a címet. Vuokkiniemi ráadásul másodjára indult a Finnugor Kulturális Főváros pályázaton, ami jól jelzi eltökéltségüket és lelkesedésüket” – jegyezte meg Aranyi Péter. Hozzátette: a Finnugor Kulturális Főváros projektet eredetileg a 2014-2017 közötti időszakra tervezték, de bízik abban, hogy a MAFUN hamarosan dönt a kezdeményezés folytatásáról.