A Fejér megyei település történetében először holnap udmurt napot tart. A rendezvénysorozat szombaton 10 órakor kezdődik, Demeter Miklós udmurt tájakon készített fotóit bemutató kiállításának megnyitójával, majd sor kerül az első, 2014-es Finnugor Kulturális Főváros, Sztarije Bigi bemutatkozására az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzát-Pappenheim kastély barokk szárnyában.

11 órakor udmurt divatbemutató kezdődik a kastélyudvaron, Iszkaszentgyörgy finnugor nagykövetének, Darali Leli vezetésével. Ezt követően a program hagyományos, udmurt népi játékokat bemutató játszóházzal folytatódik. Ezután az érdeklődők 17 órakor, hagyományos udmurt népi hangszerekkel ismerkedhetnek meg. Az este udmurt táncházzal és udmurt ételek kóstolásával zárul.Udmurt vendégek
Iszkaszentgyörgy ezen a héten különleges udmurt delegációt lát vendégül. A hétvégi programokon részt vesz többek között Jermolajeva Zsanna Mihajlovna a Nemzeti Udmurt Kulturális Központ igazgatója, valamint Szaveljeva Aljona Nyikolajevna a Nemzeti Udmurt Kulturális Központ koreográfusa, továbbá Nyikolaj Ivanovics zenész és Juferova Natalija Petrovna színésznő és zeneszerző is.

Középpontban a magyarok rokonai
A másik idei Finnugor Kulturális Főváros címviselő, Veszprém a Gizella napok keretében várja a finnugor nyelvek és kultúra iránt érdeklő látogatókat. A látogatókat szombaton, 10-17 óráig Veszprémben a Tűztorony udvarán udmurt és nganaszán kézműves programokkal, mari és udmurt dalokkal, valamint táncokkal, továbbá nyelvleckékkel és ismeretterjesztő előadásokkal várják.  

A résztvevők emellett a Finnugor Udvar szombati programjain megismerkedhetnek a finnugor nyelvrokonság alapjaival, valamint a magyar nyelv egyik legközelebbi rokonának tekinthető hanti (osztják) nyelvvel is. Szombaton emellett sor kerül egy tradicionális hanti sátor felállítására, továbbá a zirci Reguly Antal Múzeum társasjátékainak kipróbálására is. A 2014-es Finnugor Kulturális Főváros, Sztarije Bigi vasárnap az Óvárosi téren 16-18 óra között mutatkozik be a veszprémi közönség előtt.