„A tavalyihoz képest jóval részletesebb, kidolgozottabb pályázatok érkeztek be hozzánk, amit már önmagában sikernek tartok. Biztos vagyok benne, hogy a végső körbe jutott pályázók mindegyike méltó lehet a 2015-ös a Finnugor Kulturális Főváros címre.” –jegyezte meg Oliver Loode, a Finnugor Kulturális Főváros program bizottságának elnöke.

A döntőbe jutott jelentkezők között két falu, illetve egy nagyváros található. A legkisebb lélekszámú jelentkező az észtországi Võru megyében fekvő Obinitsa, melyben az észt egyik nyelvjárásának tartott szetu nyelvet beszélő etnikai kisebbség él. A második legnagyobb pályázó a karéliai Voknavolok( Vuokkiniemi), ahol döntő többségben karjalaiak laknak. A döntőbe jutott legnagyobb település pedig a királynék városa, Veszprém lett, mely az első magyar jelentkező a Finnugor Kulturális Főváros eddigi történetében.

A döntőbe jutott települések képviselői augusztus 11-én mutathatják be pályázataikat Helsinkiben az négytagú nemzetközi zsűri előtt.  A döntést hozó testületben helyet foglal az udmurt Nina Belyayeva, az észt Mart Meri és a magyar Aranyi Péter. A zsűri tagja továbbá a finn Sampsa Holopainen, Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) elnöke is. A pályázatok bemutatkozása mind a civil érdeklődök, mind pedig a média képviselői számára nyilvános lesz. A győztes községet pedig október 18-án mutatják be a Rokon Finnugor Népek Napján, Sztarije Bigiben.

A MAFUN, valamint a finn Rokonnépek Barátai Egyesület (Sukukansojen Ystävät ry) és az észt U-Turn civil szervezet március közepén hirdette meg pályázatát a 2015-ös Finnugor Kulturális Főváros címre. Az első Finnugor Kulturális Főváros címet az udmurtföldi Sztarije Bigi viselheti idén, mely egész évben változatos programokkal várja az érdeklődőket.  A Finnugor Kulturális Főváros egy olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek identitását, illetve azok együttműködését.